Северна Америка наблюдава огнения пръстен“ този уикенд, а изследователи от полуостров Юкатан

...
Северна Америка наблюдава огнения пръстен“ този уикенд, а изследователи от полуостров Юкатан
Коментари Харесай

Как древните маи успявали да предсказват слънчевите затъмнения

Северна Америка наблюдава „ огнения пръстен “ този уикенд, а изследователи от полуостров Юкатан и други елементи на южно Мексико потеглиха по стъпките на античните маи, които са известни с астрономическия си опит. Сред многото небесни събития, проследявани и чествани от предиспанската цивилизация, са затъмненията, няколко от които са маркирани върху техни монументи.

How The Ancient Maya Were Able To Accurately Predict Eclipses
— IFLScience (@IFLScience)
В скорошна обява на Мексиканския народен институт по антропология и история (INAH), археоастрономът Исмаел Артуро Монтеро Гарсия от университета в Тепеяк изясни, че

„ Маите били извънредно положителни наблюдаващи и имали задълбочени знания за небесните явления, както и огромна акуратност в предсказването на затъмнения. ”

За разлика от актуалните астрономи, маите нямали телескопи или други съоръжения, които да им оказват помощ в изчисленията и не можели да разказват събития, които не можели да следят.



Поради това Монтеро Гарсия пресмята, че маите можели да предсказват към 55 % от затъмненията, което е много впечатляващо, като се вземе поради неналичието на съвременни технологии.

„ Как тогава са успявали да ги предсказват? Отговорът е тъй като не може да има слънчево затъмнение с изключение на по време на новолуние и не може да има лунно затъмнение, в случай че не е пълнолуние “, изясни той.

Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР